Madspild

Begræns dit madspild og spar penge

Sammen med POWER på plan 2 har vi udarbejdet en guide til at begrænse dit madspild og samtidig passe på både miljøet og din pengepung.

For de fleste af os er det vigtigt, hvad vi spiser, og indkøb og madvaner fylder meget i dagligdagen – og på budgettet. En gennemsnitlig husstand bruger omkring 2.000 kr. om ugen på mad, og undersøgelser viser, at omkring en fjerdedel af al den mad, smides ud igen. Der er altså både penge at spare og vigtige miljøhensyn at tage ved at forsøge at begrænse madspild.

Ved at opbevare maden korrekt og udnytte dit køleskab bedst muligt, kan du selv begrænse dit madspild hurtigt og enkelt. POWER på plan 2 vejleder dig med de bedste tricks, der hjælper dig med at udnytte dine madvarer bedst muligt. Og selvfølgelig finder du også i POWER de nyeste hvidevarer og det bedste tilbehør til at reducere madspild og derved spare penge i husholdningsbudgettet. Læs guiden nedenfor og bliv klogere:

1. Køleskabets temperatur

Temperaturen i dit køleskab bør altid være 4 °C eller lavere. Dette har nemlig en afgørende indflydelse for holdbarheden af fødevarer, især de letfordærvelige.
Et fyldt køleskab giver en mindre luftstrøm og temperaturen kan derfor være sværere at holde og blive for høj. Med et synligt termometer i køleskabet kan du let holde øje samt finde ud af, hvilket trin, du skal sætte kuldeindikatoren på – det giver god kontrol over temperaturen i dit køleskab.

2. Struktur i køleskabet
Hold orden i dit køleskab og udnyt de forskellige kolde zoner, det er inddelt i. Vidste du egentlig, at kød, fisk og mælk bør stå i bunden af skabet? Nederst er der nemlig som oftest koldest og fødevarer der er letfordærvelige, holder sig derfor bedst der.
Du kan med fordel kigge i vejledningen til dit køleskab, hvor der højst sandsynligt er beskrevet hvilke kuldezoner, du har i skabet, og hvad de bedst egner sig til. Nyere køleskabe er specielt designet til at tilpasse temperaturen forskelligt efter zonerne og efter hvor forskellige typer fødevarer bedst holdes friske. Korrekt temperatur og placering i køleskabet kan altså udnytte friskheden og levetiden på dine madvarer optimalt.

3. Få maden på plads hurtigst muligt
Når der skal handles ind, så er det en fordel, at madvarerne først kommer i kurven til sidst. Ligeledes er det vigtigt at få maden på plads i køleskabet hurtigst muligt, når du kommer hjem – især på de lune sommerdage. Undgå at lade kolde eller frosne produkter ligge i en varm bil eller på køkkenbordet for længe. Det vil nemlig øge udviklingen af bakterier og reducere holdbarheden. Når fødevarer holdes på en lav temperatur, så hæmmes udviklingen af bakterier. Nogle nyere køleskabe har indstillinger til at afkøle fødevarer hurtigt – noget der kan vise sig nyttigt for holdbarheden!

4. Pak maden ind
Madrester eller andre fødevarer, der ikke allerede er pakket ind skal helst placeres i poser med lukning eller tætte plastikbokse. Vælg produkter, der er lavet til madopbevaring, og undgå uønskede giftstoffer. Ud over effekten på holdbarheden er en fordel ved, at maden pakkes godt ind, at den ikke vil tage smag fra andre fødevarer, samt du undgår, at dufte og smag breder sig i dit køleskab. Husk at rå og tilberedte fødevarer ikke skal blandes eller være i kontakt.

5. Undgå at sætte varm mad i køleskabet
Når maden sættes i køleskabet, mens den endnu er varm, vil det få temperaturen i hele skabet til at stige, der dannes mere kondens, og det er faktorer, der giver rigtig gode vækstmuligheder for uønskede bakterier. Madrester skal have tid til at køle af, inden de placeres i køleskabet. Det absolut bedste er, at det køles ned hurtigt, for eksempel ved, at sætte gryden i koldt vand eller i et rum med lav temperatur og god luftcirkulation. Sådan vil du let kunne reducere risikoen for bakterievækst.

6. Planlæg dine indkøb
Sidst men ikke mindst, så handler en stor del, af vores madspild om dårlig planlægning. Vi ender simpelthen med at købe for meget alt for tit. Vi når ofte ikke at spise alle de madvarer vi køber, før de bliver dårlige. Rengør dit køleskab, så du har overblik over indholdet og planlæg dine indkøb efter det. Brug en indkøbsliste, så du er sikker på at komme hjem med det rigtige.
Det kan være et godt trick, at placerer maden i dato orden – således at du får brugt de ældste fødevarer først.

7. Udnyt dine madvarer
Selvom vi følger alle ovenstående råd og kun køber det mad vi har brug for, kan det somme tider være svært at undgå, at noget mad bliver kedeligt – især frugt og grøntsager.
Tænk over hvordan sådanne madvarer kan udnyttes, så de ikke behøver at gå til spilde. Grønsager, der har mistet lidt sprødhed, kan sagtens benyttes i en forfriskende juice, ligesom frugter, der begynder at blive kedelige, kan tørres til lækre snacks!