Julemad, Dagen derpå

Årets hyggeligste måltid

Væk med forventningens store pres! Vi har fundet de helt rigtige ingredienser til en vellykket julemiddag.


And

Oscar fritgående ænder stammer fra den familieejede virksomhed Gressingham Duck i England. Her er dyrevelfærd i højsædet, hvilket betyder, at ænderne vokser op i omgivelser, der er så tæt på dyrenes naturlige miljø som muligt. Oscar fritgående ænder er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Asier og rødkål

Samsø Syltefabrik er Danmarks eneste syltefabrik, og deres lage er udelukkende brygget af eddike fra De Jydske Eddikebryggerier. Prøv varianten uden tilsat sukker.

Ribsgelé

Ribsgeléen fra Princip er fyldt med søde og syrlige smagsnoter, som topper sovsen og komplementerer andestegen perfekt.

Æblet til anden

Æblesorten Belle de Boskoop er det bedste æble til andefyldet. Det har en kraftfuld, syrlig og aromatisk smag, som giver andekødet et ekstra pift.

Kirsebærsovs

Skift din almindelige kirsebærsovs ud med Amarena Fabbri-dessertkirsebær. Kirsebærrene har en intens smag, som løfter risalamanden til et højere niveau.

Rødvin

‘Le Arche Rossogrande’ har en intens smag uden at være for kraftig. Den er fyldig og krydret med noter af kirsebær og kaffe, hvilket skaber perfekt balance med julemadens fedme.

Portvin

‘Offley LBV Rossogrande’ er en klassisk portvin af høj kvalitet. Lavet af håndplukkede druer og med en fyldig frugtsmag af sorte bær og tanninet. Skøn til både ost og risalamande. 

Fond

Vær sikker på en vellykket sovs ved at have en færdiglavet fond i baghånden. Den økologiske fond fra Oscar er også rar at kunne spæde op med, så den helt rigtige smag kommer frem.

Kartofler

Det lyder måske ikke så delikat, men kartofler på glas er de bedste til søde, brune kartofler. Dét at de har ligget i vand gør, at sukkeret bedre binder og giver den helt rigtige karamelisering.

Vaniljen

Bourbonvanilje har en kompleks smag, og vaniljepulveret fra Urtekram giver dig de helt samme korn, men du slipper for alt besværet.


Dagen derpå

Undgå madspild ved at bruge alle de skønne rester fra julemiddagen dagen efter. Her kommer et par velsmagende forslag.

Klatkager af risengrøden:

klatkager

Til den perfekte formiddagshygge

Ca. 10 stk.

INGREDIENSER

  • Ca. 400 g risengrød/risalamande
  • 2 æg
  • 1 tsk rørsukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 dl mel
  • smør til stegning

Sæt i gang:

Rør den kolde risengrød sammen med resten af ingredienserne, til den er ensartet.

Stil den derefter på køl en times tid, så dejen samler sig.

Derefter er det bare at smelte lidt smør på panden, lægge ­ønskede ­klatter af dejen på og stege dem ­gyldne.

Servér med syltetøj, ­flødeskum eller sirup, og pynt med friske bær.


Biksemad af ­middagen:

Biksemad

Til den nostalgiske aftensmad

INGREDIENSER

  • resten af flæskestegen
  • kogte kartofler
  • det sidste sovs
  • resten af rødkålen
  • løg
  • æg
  • Evt. gode pølser og bacon
  • smør til stegning

Sæt i gang:

Start med at skære kødet og kartoflerne ud i mindre stykker, og hak løget i små tern eller skiver. Sautér løgene i lidt smør på en stor pande, til de er gyldne, og tilsæt kartoflerne, som steges, til de er sprøde.

Derefter kommes kødet (og eventu­elle pølsebidder) i, og det hele vendes under opvarmning. Smag til med Worchestershiresauce, salt og peber. Steg et spejlæg til hver person, og anret biksemaden med den varme sovs, rødkål og spejlæg.


Wraps af ­andestegen:

wrap med andesteg

Til den hurtige frokost

INGREDIENSER

  • rester fra andestegen
  • løg
  • hvidløg
  • krydderier (f.eks. Ras El Hanout)
  • madpandekager/wraps
  • salat
  • creme fraiche
  • evt. grøntsager og frisk rødkål

Sæt i gang:

Skær andekødet i mindre strimler, og svits det i olie med løg, hvidløg og krydderier. Anret det på en varm wrap med salat og snittede grøntsager efter ønske, og top med cremefraiche. Rul og haps!


Alle produkter er fra føtex, se dagspris i butik.

Dessertkirsebær fra Amarena Fabbri
Oscar fritgående and
Asier uden tilsat sukker fra Samsø Syltefabrik
Belle de Boskoop-æbler
Økologisk fond fra Oscar
Økologiske ‘princess’-kartofler fra Levevis
Ribsgelé fra Princip
Rødkål uden tilsat sukker fra Samsø Syltefabrik
Rødvin ‘Le Arche Rossogrande’
Vaniljepulver fra Urtekram
Portvin ‘Offley LBV Rossogrande’
‘Bæredygtig livsstil’ Bog & idé 249,95 kr.
‘Undgå madspild’, Bog & idé 279,95 kr.