fbpx
antiinflamatorisk mad, FRB.C, opskrifter

Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost er godt, fordi det hjælper med at dæmpe betændelsestilstande, der giver kroniske smerter, leddegigt, slidgigt og overbelastning. Samtidig gør den dig modstandsdygtig over for stress og luftforurening og styrker din fordøjelse og psykiske modstandskraft. Når man spiser efter en antiinflammatorisk kost, så spiser man grøntsager, gode olier, fed fisk, rene råvarer, fuldkorn, nødder, krydderier og urter, og man prøver at undgå at spise sukker, rødt kød, fødevarer der er forarbejdet og færdigvarer som kødpålæg og kiks.

8 tips til antiinflammatorisk kost:

  1. Lad grøntsagerne fylde mest på tallerkenen.
  2. Spis fed fisk som laks, makrel og ørred.
  3. Tilføj ingefær og gurkemeje i både morgengrøden, juicen og aftensmaden.
  4. Gå efter fuldkorn som quinoa, byg og rug.
  5. Spis masser af bær og kål.
  6. Spis oliven- og rapsolie, og undgå solsikkeolie og vindrue- kerneolie.
  7. Skift din pasta og ris ud med strimler af squash og revet blomkål.
  8. Undgå forarbejdede fødevarer, færdigvarer og junkfood, fx kød- pålæg og kiks.

Antiinflammatorisk Golden Hassel-Latte

Prøv en antiinflammatorisk solskinsdrik fra Louise Bruuns kogebog – en golden hassel-latte. Måske kender du golden milk fra hende og Jerks første bog om antiinflammatorisk kost. Nu er den videreudviklet. Nyd de mange helbredende stoffer fra gurkemeje og bukkehorn. Drik den hver dag. Vælg selv, om du vil have den om morgenen, som mellemmåltid om eftermiddagen, eller bare lige når når har brug for et antiinflammatorisk kick.

Hjemmelavet Hasselnøddemælk (ingredienser til 1 liter)

100 g hasselnødder
1 l kogende vand
3 dadler
Bukkehornsfrø er gode i en antiinflammatorisk kost. De kan købes hele og skal i så fald kværnes i en kaffekværn. De kan også købes færdigkværnet.

Golden Hassel-latte (ingredienser til 2 portioner)

2 spsk friskrevet ingefær
2 spsk stødt gurkemeje
1 spsk friskkværnet bukkehornsfrø
1 spsk kanel
1 tsk sort peber
2 spsk god honning eller kokossukker
4 dl hjemmelavet hasselnøddemælk
2 spsk kokosolie

Sådan gør du

  1. Kom hasselnødder, vand og dadler i en blender og kør i lidt tid, til mælken er helt cremet og samlet.
  2. Hæld den på en flaske og stil i køleskabet (tag først 4 dl fra, som du skal bruge til din golden latte-opskrift nu)
  3. Skræl ingefæren og riv den fint.Kom ingefær, gurkemeje, bukkehornsfrø, kanel, peber og honning i en skål og rør forsigtigt rundt, til ingredienserne er godt blandet
  4. Kom blandingen i en gryde og tilsæt den hjemmelavede hasselnøddemælk samt kokosolie. Varm det hele op, indtil det næsten begynder at koge.
  5. Tag gryden af varmen og hæld den lækre, varme drik i en stor kop, pynt evt. med spiselige blomster.

Syrlig & Sød Antiinflammatorisk Tomatsalat

Ingredienser til 2 portioner

500 g blandede tomater
1 granatæble
1 bundt basilikum
5 spsk olivenolie
saft af 1 citron
1 tsk havsalt
friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Skyl og skær tomaterne i mundrette bidder og læg dem i bunden af et fad.
  2. Skær forsigtigt granatæblet op og pil kernerne ud. Kom dem oven på tomaterne.
  3. Skyl og hak basilikum og drys over sammen med olie og citronsaft.
  4. Krydr til sidst med salt og peber.
Rul til toppen