Nem juledessert fra Klaus Andersen, vinder af Den Store Bagedyst 2022.
Her er mit bud på, hvordan du kan bruge resterne af risengrøden. Den fungerer fint både som dessert men også til morgenmad eller på brunchbordet i juledagene.
Råvarer
Klatkager:
Risengrød 500g
Mel 50g
Æg 2
Sukker 30g
Smør 70g
Vaniljestang 2 stk
Karamel Ganache:
Fløde (1) 89 g
Mælk 29 g
Mørk sirup 20 g
Gold chokolade 100 g
Husblas 2 stk
Fløde (2) 211 g
Kardemomme 1 tsk
Kanel 1 tsk
Kirsebærsauce:
Vaniljestang 1 stk
Sukker 65 g
Portvin 1 dl
Appelsin juice 2 dl
Kirsebærvin 1 dl
Frosne kirsebær 400 g
Majsstivelse 1,5 spsk
Kardemomme-karamel:
Fløde 113, 5 g
Kardemomme 1 tsk
Sukker 100 g
Vand 30 ml
Salt ½ tsk
Kanel 1 tsk
Lidt ristede mandler
Fremgangsmåde
Klatkager:
Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
Når risengrøden er under 60 grader, kan klatkagerne laves.
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bland dem i sukkeret.
Tag risengrød, æg, vaniljesukker og smeltet smør og bland det med en træske.
Hæld mel i blandingen, og rør sammen.
Flad ’kagen’ ud på en bradepande i ca. 1 cm dybde.
Bag i 15-20 minutter, til overfladen er gyldenbrun.
Udstik kagen når den er kold.
Ganache:
Udblød husblas.
Opvarm fløde(1), sirup og krydderier til kogepunktet.
Tilsæt den udblødede husblas.
Hæld den varme væske over chokoladen.
Stavblend til den bliver glat.
Tilsæt så den kolde fløde(2) mens der stadig blendes.
Sæt straks på køl (helst i 6 timer).
Pisk stiv og put det i en sprøjtepose.
Kirsebærsauce:
Flæk vaniljestangen på langs, skrab kornene ud og bland dem i sukkeret.
Kom sukker sammen med vanilje, portvin, appelsinjuice, kirsebærvin og vand i en gryde. Kog det op og lad det simre i nogle minutter.
Kom de frosne kirsebær i gryden, kog op igen og lad det simre i 10 minutter.
Rør lidt majsstivelse ud i koldt vand og kom en smule i ad gangen, til kirsebærsaucen tykner let. Sigt evt. saucen
Kardemommekaramel:
Hæld sukker og vand op i en gryde.
Sæt sukker og vand over på blusset med låg, så kondensen renser siderne for sukker.
Hæld fløde, kanel og kardemomme over i en anden gryde og opvarm
Når sukkeret er blevet til karamel, hæder du fløden over i sukkeret forsigtigt under omrøring.
Smag til med salt og evt mere kardemomme/kanel. Lad den køle af og put den i sprøjtepose.
Samling af ’kagen’:
Placer en klatkage på en tallerken.
Sprøjt ganachen i et selvvalgt mønster.
Drys lidt ristede mandler over.
Og server med kirsebærsauce.
TIP:
Du kan sagtens bruge en krisebærsauce fra supermarkedet.
Hvis du ikke lave karamellen selv, kan du tage en dåse Dulce de leche og blande den med krydderier, den fungerer også ret godt sammen med klatkagerne