Guide: Plantebaseret kost
Hvorfor plantebaseret?
Fordi vi her får massevis af alle de mineraler, vitaminer og sunde fedtsyrer, der er gode for kroppen.
Det spiser du:
Plantebaseret kost er vegetarisk, og størstedelen af maden kommer fra planter. Det vil sige frugt, grønt, bælgfrugter, nødder, frø, kerner og fuldkorn. Men kosten indeholder også både æg og ost.
Det spiser du ikke:
Sukker, hvid pasta, hvidt mel, hvide ris, sodavand, usund olie, soyaprotein eller køderstatninger.
Plantebaseret opskrift: Samosa med kartoffel, løg og ærter
Nadia Mathiasens opskrift på sprøde indiske samosaer er perfekte som en del af en buffet, i madpakken eller som et hovedmåltid med en god salat og chutney til. De er et stort hit hos de fleste – også hos dem, der ikke følger en plantebasert kost til hverdag.
Plantebaseret Samosa
(ingredienser til 4 personer)
2 løg
2 fed hvidløg
10 g ingefær
1/2 bdt. koriander
1 tsk. garam masala
1 tsk. spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1/2 tsk. gurkemeje
Olie til stegning
500 g kogte kartofler i tern
150 g ærter
1 pakke filodej
1 spsk. citronsaft
Salt og peber
Plantebaseret Myntechutney
1 bdt. mynte
1 bdt. koriander
1 fed hvidløg
1 grøn chili
1 tsk. spidskommen
2 1/2 dl yoghurt naturel
Saften fra 1/2 citron
Salt
Sådan gør du
1. Pil og hak løg og hvidløg. Skræl ingefær, og hak den, inden du til sidst også hakker korianderen.
2. Varm en sjat olie i en gryde, og sautér løg, hvidløg og ingefær ved jævn varme, til løgene er klare. Tilsæt krydderier, kartoffeltern og ærter, og sautér videre et minuts tid.
3. Mos kartoflerne lidt med en grydeske og tilsæt citronsaft og hakkede koriander. Smag derefter til med salt og peber, og sæt retten til side.
4. Pensl filodejen med olie på begge sider og skær den ud i rektangler. Læg cirka to spiseskefulde fyld i dejens ene hjørne og fold hjørnerne sammen omkring fyldet, så du får en trekant. Fortsæt med at folde, så trekanten får flere lag dej.
5. Pensl igen med olie, og steg samosaerne i ovnen ved 210 grader i cirka 15 minutter, til de er gyldne og sprøde.
6. Pluk myntebladene til chutneyen, og hak korianderen groft.
7. Blend med resten af chutneyingredienserne, og smag til.
8. Servér samosaerne med myntechutneyen og flere indiske retter, eller med en god salat.
8 råd, der sparker smag og sundhed i din kødfrie kost
1. Lad krydderier som citrongræs, spidskommen og sød basilikum blive en del af dit faste krydderiskab.
2. Husk umamirige ingredienser. Du finder det i ost, særligt parmesan, men også fiskesauce, soya, svampe, tang og tomater.
3. Tilføj protein i form af linser, bønner, kikærter, tofu og mejeriprodukter.
4. Spis efter sæsonen og gerne fra danske landmænd.
5. Vandholdige ingredienser som tomat bliver intensiveret, når de bliver bagt i lang tid, inden de kommer i supper eller salater.
6. Lav dressinger, der indeholder både surt, salt og sødt.
7. Gå efter usaltede nødder og kerner.
8. Tilføj fuldkorn som hel hirse, havregryn og brune ris.
Hakket grønt fra Prompte,
føtex, 30 kr.
Skærebræt i marmor fra Bahne Interior,
Bahne, 229,95 kr.
Mandolinjern fra OXO,
Imerco, 499,95 kr.
Splitlinser fra Levevis,
føtex, 15 kr.
Kniv fra Gastromax,
føtex, 59 kr.
Tofu med hampfrø fra Mondusa,
føtex, 29,95 kr.
Falafel-fars fra Naturli,
føtex, 29,95 kr.
Quinoa- og ris-koger fra Lékuè,
Imerco Home, 299,95 kr.
Spis plantebaseret i FRB.C Shopping
Du kan spise plantebaseret hos både Palæo på plan 3. Prøv f.eks. de smagfulde salater, som denne med grønkål og græskar.